Zbog neodgovorne politike HDZ-a ispaštaju građani Popovače

Aktualno 7. veljače 2020

U nastojanju za izradom što kvalitetnijih i realnih planova za oporavak i razvoj Sisačko – moslavačke županije održali smo novi radni sastanak sa članovima naše organizacije, ovaj put Gradske organizacije Popovača.  Razgovore i rad s članovima lokalnih organizacija nastavili smo na 41. po redu radnom sastanku u posljednjih 18 mjeseci. Jedino kontinuiranim i redovitim sastancima, velikim brojem ideja i sagledavanjem realnih (ne)prilika na terenu možemo doći do najkvalitetnijih ideja i planova za oporavak naše Županije.

Grad Popovača, najmlađi je grad u našoj županiji, nekada jako i prepoznato gospodarsko središte, a danas taoc populističko nepotističke politike HDZ-a i partnera. Odlazak mladih i neperspektivnost života u Popovači, u kojoj i vrapci na grani pjevaju da sve ide preko veze, bilo obiteljsko – kumovske ili političke, jedan je od osnovnih razloga zašto Popovača stagnira i propada. Ideja bavljenja politikom radi osobnog interesa i stranačkog uhljebljivanja ljudi u javnu infrastrukturu bez ikakvog kriterija i plana u Popovači je jako dobro vidljiva i tipičan je primjer krivog i lošeg načina bavljenja politikom. To na svojoj koži posljednjih godina osjećaju građani Popovače.  Onaj tko u Popovači radi, većinom radi u Neuropsihijatrijskoj bolnici “dr. Ivan Barbot” koja je postala bolnica s više radnika nego pacijenata, bolnica s najvećim postotkom nezdravstvenog osoblja i bolnica u kojoj se radna mjesta određuju u obližnjem mjestu Osekovo, a ne na temelju stručnih i zdravstvenih potreba. Radno mjesto u bolnici se ne dobiva na temelju znanja, potreba i sturčnosti, već isključivo na prijedlog i poziv određenih pojedinaca iz političkih krugova.

Problemi građana u Popovači su sve veći i veći, a posljednji u nizu problema s kojim se suočavaju mještani naselja Stružec, tipični je primjer kako politika donosi loše odluke za građane, a vrlo vjerojatno jako jako dobre za privatni džep istaknutih HDZ-ovih čelnika.

Smrad koji se širi iz kompostane u Strušcu nesnosan je već sada u hladnim mjesecima i građani ga sve teže i teže podnose. Što će biti kada dođu topliji dani? Trebaju li se građani bojati širenja zaraze? Je li u opasnosti voda i potok u blizini? Ima li kompostana odgovarajuće filtere ili će se ta zagađena voda puštati direktno u polje i Lonju?

U Stužec se dovozi razno razno smeće iz okolnih gradova i unatoč pritužbama građana i negodovanju te smradu koji se širi, politički oligarsi iz Siska političkim pritiscima i igrama nisu stali u zaštitu mještana Strušca, već su dozvolama i političkim pogodovanjem napravili sve da se zaštiti privatni interes. Postavljamo pitanje tko tu koga i čiji je interes bitniji?!? Financijski i osobni interes istaknutih HDZ-ovaca i prijatelja gradonačelnika Zagreba ili interes građana Popovače, posebno naših sugrađana iz Strušca?!? Tko će na smeću i na uštrb Strušca poentirati ?! Da li je u pitanju mjesto na listi za Sabor ili kakvo upravno vijeće ? Ili čisti profit.

Hoće li taj smrad privući nove stanovnike u naš grad?

Hoće li taj smrad potaknuti mlade obitelji da u Strušcu sagrade novu kuću i dosele se iz okolnih mjesta?

Hoće li taj smrad potaknuti otvorenje novih proizvodnih postrojenja u našem gradu?

Hoće li taj smrad povećati cijenu nekretnina u Strušcu?

Kome će taj smrad i loše izvedeno dvorište za obradu otpada donijeti dobro?

Gdje je u svemu tome interes građana Popovače?

SDP je apelirao na gradske vlasti da utječu na konačno rješenje izvedbe kompostane i utječu na smanjenje smrada koji sada nastaje? Postavljamo pitanje kako je kompostana mogla dobiti dozvolu za rad i tko ju je potpisao? Koje su to inspekcije utvrdile da nema smrada i kada? Pozivamo nadležne inspekcije da dođu u Stružec, provedu 15 minuta u blizini kompostane i onda utvrde smrdi li ili ne!?

Jedna od osnovnih mjera, osim stroge kontrole dovoza otpada i vrste otpada koje bi trebalo završiti unutar kruga kompostane,  kao pokušaj smanjenja smrada treba biti natkrivanje kompostane. Nemoguće je da u projektu to nije predviđeno, jer se dobro zna da se s takve vrste otpada najviše širi neugodan miris.

Očito je da je nesposobna HDZ-ova vlast u županiji, zajedno sa svojim kolegama u Popovači  razmišljala samo o svom interesu i dopustila ovakvo rješenje te nije marila za građane Popovače.

SDP se protivi takvom načinu rada i vođenju grada i u skladu sa političkim mogućnosti predložiti će gradskoj upravi rješenja i načine da se ovaj problem riješi.

Osim bolnice koja je od iznimnog značaj za Popovaču i njene stanovnike te velikog problema sa smradom u Strušcu SDP radi na prijedlozima i načinima privlačenja novih investitora u gospodarsku zonu. Zakonski prijedlozi za privlačenje investicija i održivo planiranje nužna su potreba i krajnje je vrijeme da se gradska vlast aktivira oko toga pitanja.

SDP-ov program kroz 5 ključnih točaka za županiju i Popovaču u svom gospodarskom dijelu sadrži konkretne mjere za poticanje i razvoj gospodarstva, kako bi naše zone postale konkurentnije i prihvatljivije investitorima.