Oporba: “Je li županu bitnija pozicija u HDZ-u ili 600 radnih mjesta u županiji?”

Aktualno 10. siječnja 2019

Ujedinjena oporba Sisačko-moslavačke županije (SDP, MOST, HSS, SDA, HSP, HDRS) otpužila je vladajući HDZ za zaštitu stranih interesa, nasuprot interesa hrvatskog gospodarstva i 600 radnika sisačke Rafinerije.

„Čiji interesi stoje iza zatvaranja rafinerije u Sisku? Jedini je motiv tome da se ugasi konkurencija mađarskim rafinerijama, da se nafta s moslavačkih polja izveze i drugima omogući ekstra profit. Zašto Vlada na čelu s HDZ-om uništava hrvatske strateške industrije, a lokalni HDZ to podržava?– rekao je Nikola Domitrović, predsjendik županijskog SDP-a na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak. Podsjetio je kako sisačka rafinerija nije samo 600 radnika, nego i 600 obitelji te uz nju vezane brojne druge tvrtke čiji je opstanak najavljenim gašenjem prerade nafte doveden u pitanje.

„Je li županu ivi Žiniću bitnija pozicija u HDZ-u ili 600 radnih mjesta u Županiji? Je li mu bitnije slikanje s predsjednicom i premijerom, odlazak na utakmice u Rusiju s HNS-om, ili stanje gospodarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji?“ – dodao je Domitrović. (pogledaj video zapis)

Milan Brigljević, čelnik MOST-a u županiji podsjetio je kako je prije dvije godine u Sisku bila održana sjednica Vlade i najavljeni brojni projekti za ovo područje od čega je jako malo realizirano.
„Nedavno je županiju obišla i predsjednica, a rezultat svog tog djelovanja Vlade i predsjednice je da se rafinerija nafte u Sisku gasi. Ispada da su vladajući obmanjivali javnost, a sada govore da ne mogu ništa oko toga učiniti. No, dok su ovuda tražili izbornu potporu sve su mogli i obećavali.“ – rekao je Brigljević.

Osvrnula se oporba i na aktualne prebjege u Saboru, podsjetivši kako je HDZ u Županijskoj skupštini stekao većinu tom praksom.
„No, DORH-u nije nimalo sporno to što je vijećnik Josip Takač u županiji dao otkaz u petak, a novo radno mjesto u županijskoj ustanovi dobio u ponedjeljak, a sve kako bi mogao glasati u županijskoj skupštini za HDZ-ovu većinu.“ – istaknuo je Brigljević.

Oporba je prozvala HDZ i za planiranje prihoda od liječničkih koncesija u županijskom proračunu, iako su te koncesije ukinute, kao i zbog kašnjenja isplata za poljprivredne poticaje.

„Poticaji za 2017. još nisu isplaćeni, a gotovo dva milijuna kuna prebačeno je u ovu godinu te se isplaćuju na kapaljku. Tražit ćemo od županije ispis dobitnika poticaja jer smo dobili informaciju da je isplata poticaja na ljeto išla samo po evidenciji članstva u HDZ-u, dok drugi još nisu svoje poticaje dobili.“ – rekao je HSS-ov Mijo Latin napomenuvši kako je Županija ove godine smanjila proračun za poljoprivredu.

izvor: sisak.info