Dvor nije zaslužio biti zaboravljen, a stanovnici obespravljeni!

Aktualno 1. veljače 2020

Sisačko – moslavačka županija među najvećim je županijama u Republici Hrvatskoj kada se radi usporedba veličine po prostornoj površini na kojoj se prostiru županije. Geografski jako raširena, prometno solidno povezana, ali funkcionalno jako zahtjeva i gotovo ne funkcionalna županija za veliki broj stanovnika. Udaljenost između 19 jedinica lokalne samouprave različita je, a da bi došli s jednog kraja županije na drugi potrebno je par sati voženje automobilom. Korištenjem javnog prijevoza gotovo je nemoguće stići u jednom danu s jednog kraja na drugi.
Nastojanja SDP-a Sisačko – moslavačke županije da svaki dio naše županije i stanovnik dobije odgovarajući dio minimalnih životno potrebnih uvjeta te da svaki građanin naše županije ima približno jednake mogućnosti nastavili smo u Dvoru, na 40. po redu razgovoru s članovima stranke.
Problemi mještana Dvora veliki su i sama se općina jako teško bori s višegodišnjim problemima. Posljedice rata osjete se i danas, a veliki broj stanovnika kaže da je danas možda čak i gore i teže nego nakon samog završetka rada. Povratak u Dvor i želja za oporavkom tada je živjela u ljudima i postojala je određena nada, ali danas kao da nema više osjećaja da se nešto može promijeniti na bolje. Odlazak mladih, nedostatak male djece i mali broj novorođenih stanovnika Dvora, uz gotovo potpuni nestanak gospodarske aktivnosti veliki su problemi koji sve starijem stanovništvu Dvora ne daje nadu u bolje sutra.
Nedostatak organiziranog javnog prijevoza prema Sisku otežava svakodnevno funkcioniranje, jer sve starije stanovništvo ima sve veći i veći broj potreba za odlazak doktorima u Siska, ali vrlo često nisu to u mogućnosti jer nemaju kako. Osim što veliki broj mjeseci čekaju na pregled na koji ih se naruči, kada dođe vrijeme da treba ići, tada nemaju ni mogućnosti otići jer nema dovoljno dobre povezanosti.
Nedostatak TIM-a 1 u hitnoj pomoći na području Općine Dvor problem koji se mora promijeniti. Kada je stanovnicima redoviti odlazak u bolnicu veliki problem, jako je bitno i potrebno da barem u hitnim slučajevima imaju adekvatnu pomoć doktora. Nažalost na području Općine Dvor ne postoji TIM 1 i mještani nemaju pomoć doktora ni onda kada je najteže.
Kako ni jedna nevolja ne dolazi sama, tako i najava države da će se vojarni „Čerkezovac“ odlagati nuklearni otpad, nova je koja je strašno pogodila i razočarala stanovnike Dvora. Nitko od stanovnika Dvora ne želi taj otpad, posebno ne na način na koji se to dogovara u Hrvatskoj – bez konzultacija s općinom, bez pitanja i mišljenja stanovnika općine, po dobrom poznatom HDZ-ovom običaju – ispod stola! Prije nekoliko godina je pitana općina i mještani na zborovima građana za mišljenje i na općinskom vijeću i na zborovima građana jasno je rečeno da mještani Dvora ne žele to na području svoje općine! Unatoč tome HDZ-ova politička mašinerija ne želi ni poslušati mišljenje mještana, već guraju po svome.
SDP Dvora i SDP Sisačko – moslavačke županije protive se ovakvom načinu guranja, muljajna i zakulisnih igara i boriti će se pravnim i političkim sredstvima da se zaustavi takvo donošenje odluka.
U skladu s zakonskim mogućnostima i političkim radom SDP će predložiti mjere za ciljanim poticajem stvari koje bi olakšale život stanovnicima Dvora i olakšali svakodnevno funkcioniranje i obavljanje životnih potreba.
Ciljano poticanje javnog prijevoza isključivo za odlazak u bolnicu u Sisak na dogovorene pregled. Predložiti će zajedničku koordinaciju između Županije i bolnice u Sisku kako bi se pokušali grupirati pregled za stanovnike iz Dvora, kako bi se lakše organizirao javni prijevoz. Umjesto trošenja novaca na razbijanje automobila u županiji i kupovinu novih od 300.000,00 kuna, SDP će predložiti uvođenje sufinanciranje nove javne linije za mještane ovog dijela županije, kako bi imali jeftiniji i dostupniji javni prijevoz do Siska. Predložiti će se izmjena mreže Zavoda za hitnu medicinu Sisačko – moslavačke županije s uvođenjem TIM-1 za mještane Dvora i okolice.
Veliki broj prijedloga za rješavanje problema mještana Dvora SDP će političkim radom u općinskom vijeću i županijskoj skupštini pokušati predložiti i vjerovati da će vladajući imati sluha, kako bi pokušali spasiti Općinu Dvor i njezine stanovnike.