Županija pred bankrotom!

Aktualno 3. veljače 2020

U prostorijama Županijske organizacije SDP-a Sisačko-moslavačke županije u Sisku, u ponedjeljak 3. veljače 2020. godine, održana je konferenciju za novinare s temom “Županija pred bankrotom”. Povod za ovu reakciju županijskog SDP-a bilo je izvješće Državnog ureda za reviziju u kojem su navedeni brojni propusti, kao i alarmantno stanje županijskog Proračuna.

Novinarima se uvodno obratio predsjednik Županijske organizacije Nikola Domitrović koji je rekao kako je Državna revizija utvrdila veliki broj nepravilnosti u poslovanju Sisačko – moslavačke županije, te istaknula veliki broj problema koje ima naša županija.
“Stanje u poslovanju županije je alarmantno i slobodno se, sukladno nalazima revizije i iznosa koji se navode, može reći da je županija pred bankrotom. Na probleme u poslovanju i vođenju županije SDP kontinuirano upozorava, ali nažalost to je ostalo do sada samo na „političkom“prepucavanju oporba – vlast. SDP i ostali članovi oporbe upozore i iznesu određene iznose, a župan Žinić odgovori da to nije tako i na tome ostane.

Nažalost po Županiju i građane, nalaz Državne revizije potvrdio je navode i upozorenja koje je davao SDP i potvrdio veliki broj nepravilnosti u radu županije, kao što su:

 • PROBLEMI ZADUŽENOSTI,
 • NAMJERNO KRIVO PRIKAZIVANJE GUBITAKA NA KRAJU GODINE KAKO BI SE ULJEPŠALA FINANCIJSKA SLIKA ŽUPANIJE,
 • NEPOŠTIVANJE ZAKONSKIH SMJERNICA ZA PROVOĐENJE JAVNIH NABAVA,
 • DAVANJE POSLOVA MIMO NATJEČAJA I JAVNE NABAVE, tzv. DOGOVORI ISPOD STOLA,
 • NENAMJENSKO TROŠENJE NOVACA,
 • KORIŠTENJE SLUŽBENIH AUTOMOBILA PO PRINCIPU KAKO SE KOME PROHTIJE

Prethodno navedeno je samo je dio nepravilnosti koje je utvrdila revizija.

Brojke i iznosi koje je navela revizija čine se pomalo nestvarnima, ali problemi koje ima županija državna revizija je okarakterizirala gotovo kao STEČAJ te naložila županiji da manjak u poslovanju i gubitke koji su nastali sukcesivno smanjuju kroz više proračunskih godina. Znači, dugovanje je toliko veliko da je potrebno nekoliko godina da se pokuša dovesti na nulu. Doslovno je propisano da se napravi stečajni plan županije!” -naglasio je Domitrović

O konkretnim brojkama i nepravilnostima u Županiji govorio je potpredsjednik Županijske organizacije Saša Jagarčec, koji je pobrojao:

“Pregled osnovnih iznosa i nepravilnosti utvrđenih revizijom:

 • 661.459,00 kuna u 2018. Godini nisu evidentirani rashodi i obaveze za usluge razminiravanja!
 • 689.946,00 kuna nije utrošen u propisane svrhe
 • Za 3.507.861,00 (edukativno prezentacijski centar i za razminiravanje) kn nisu evidentirani rashodi, a s obzirom na stanje novčanih sredstava na kraju godine utvrđeno je da su i tu nenamjenski utrošena sredstva
 • manjak prihoda u 2018. Iznosi ogromnih 22.832.942,00 kuna!!!
 • Preneseni manjak 20.849.746,00 kuna što ukupno iznosi ogromnih 43.682.688,00 kn ili 22,3% prihoda i primitaka ostvarenih u 2018).
 • 504.000,00 kn nepovratna potpora SIMORA-i bez pojašnjenja!
 • Nema evidencije o korištenju službenih automobila itd…”

Na izlaganje potpredsjednika Saše Jagarčeca nadovezao se Nikola Domitrović i zapitao: “Kako je moguće da u jednoj ozbiljnoj instituciji može „nestati“ i krivo se, a ispada i mimo zakona, voditi i (ne)evidentirati oko 30 milijuna kuna i da to nitko ne primijeti!!! Što je radila Služba za unutarnju reviziju u samoj Županiji?!?! Kako je moguće da se toliki iznose zaborave, ne knjiže ili jednostavno previde!!!

Kada uzmemo da je preneseni manjak od oko 40 milijuna kuna i netko se nonšalantno igra s 30 milijuna kuna, ispada da je u našoj županiji 70 milijuna kuna na godišnjoj razini kikiriki s kojim se igramo!

Mislimo da je to nedopustivo!” – zaključio je Domitrović, te nastavio:

„Kap koja je prelila čašu“ je i posljednje obraćanje župana i zamjenika koji su nalaz Državne revizije primili dosta nonšalantno i kao nešto nebitno te očito da nastavljaju raditi po do sada provjerenom načinu.

Podsjećamo da je 21. ožujka 2019. godine stupio na snagu Zakon o državnom uredu za reviziju koji je propisao kažnjavanje za nepostupanje po nalozima državne revizije. Hoće li ovo nonšalantno shvaćanje nalaza državne revizije i ne činjenje ponovno platiti građani iz svog džepa, odnosno iz proračuna županije!?!?

SDP je upozoravao i upozorava cijelo ovo vrijeme na katastrofalno stanje i nesnalaženje, neznanje i nesposobnost upravljanja županijom, ali isto tako i nudio rješenja.

Vidimo da i dalje ova županijska vlast nije shvatila što radi ili jednostavno ne zna i nije sposobna rukovoditi županijom ili je i dalje privatni interes jedino što ih zanima i nastaviti će tako dokle god mogu.

SDP će, kao što je bila praksa do sada, osim upozoravanja i županijskog vodstva i javnosti da ovo što rade nije dobro, predložiti osnova rješenja kako bi se pokušalo spasiti što se spasiti da.”

Zaključno je potpredsjednik Županijske organizacije Sulejman Mrkić iznio PRIJEDLOGE OSNOVNIH MJERA ZA POBOLJŠANJE ALARMANTNE SITUACIJE:

 1. DONOŠENJE STEČAJNOG PLANA ŽUPANIJE, OBAVEZNO IZGLASAVANJE NA SKUPŠTINI I STAVLJANJE U JAVNOST KAKO BI SE SPRIJEČILE NOVE MALVERZACIJE I PRIKRIVANJE PODATKA,
 2. ODMAH UVESTI TRANSPARENTI I JAVNI PRORAČUN, ONAKO KAO MI PREDLAŽEMO OD 2017. GODINE,
 3. NAPRAVITI REVIZIJU POTREBNIH RADNIH MJESTA, NOVU SISTEMATIZACIJU I SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIKA S UNAPRIJED OBJAVLJENIM AKCIJSKIM PLANOM POTREBA ZAPOŠLJAVANJA, što bi trebalo dovesti do EFIKASNIJE I JEFTINIJE JAVNE UPRAVE,
 4. UKINUTI KORIŠTENJE SLUŽBENIH AUTOMOBILA 24 SATA I OSTALIH POVLASTICA ZA ŽUPANA I DOŽUPANE!!!
 5. UKINUTI FINANCIRANJE SIMORA-e, JER SE ONI TREBAJU FINANCIRATI TEMELJEM PROJEKATA. PREVIŠE JE VREMENA PROŠLO DA BI SE SUFINANCIRAO NERAD I NESPOSOBNOST STRANAČKI UHLJEBLJENIH KADROVA,
 6. PRIORITETNO ISPLATITI ZAOSTALE POTICAJE U POLJOPRIVREDI, OBEĆANE I POTPISANE DOTACIJE LOKALNIM PRORAČUNIMA, DOBAVLJAČIMA (POSEBNO DOBAVLJAČIMA ZA „PUN CEKER“) I DRUGIMA KOJIMA SE DUGUJE,
 7. ZABRANITI PODIZANJE NOVIH KREDITA!!!!
 8. UKINUTI REPREZENTACIJU I ODRŽAVANJE SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE IZVAN SISKA,
 9. OSTAVKA ŽUPANA I DOŽUPANA