Jesu li županu važniji stranački i vlastiti interesi ili interesi građana?

Aktualno 19. ožujka 2019

U Petrinji je u ponedjeljak 18. ožujka 2019. godine održana konferencija za novinare Županijske organizacije SDP-a Sisačko-moslavačke županije na kojoj su govorili predsjednik ŽO SDP-a Sisačko-moslavačke županije Nikola Domitrović, predsjednica Kluba vijećnika SDP-SDA u Županijskoj skupštini Karmela Gajdek, Igor Školneković, SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini, te Svjetlana Lazić, predsjednica Gradske organizacije SDP-a Petrinja i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Petrinje.

Županijski SDP želio je ovom prigodom ukazati na pojedine goruće probleme u Sisačko-moslavačkoj županiji koje županijska vlast ne zna ili ne želi riješiti, poput nabavke uređaja za magnetsku rezonancu za Opću bolnicu »dr. Ivo Pedišić« u Sisku, odnosno koje ne želi niti razmatrati kao u slučaju izgradnje Prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici. Postupcima na zadnjoj, 12. sjednici Županijske skupštine, župan Ivo Žinić i HDZ pokazuju koliko im je stalo do građana ove županije.

O izgradnji prihvatilišta u Maloj Gorici govorili su Igor Školneković, vijećnik SDP-a u Skupštini Sisačko-moslavačke županije te Svjetlana Lazić, predsjednica Gradske organizacije SDP-a Petrinja i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Petrinje.

Igor Školneković je upoznao nazočne novinare s prošlotjednim događanjima na Županijskoj skupštini kada je Klub vijećnika SDP-SDA prema odredbama Poslovnika zatražio uvrštavanje točke o izgradnju prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici na dnevni red. „Protivno Poslovniku, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić nije željela točku uvrstiti u dnevni red pravdajući se da ista nije u skladu sa Statutom županije. Klub vijećnika izgradnju takvog objekta na lokaciji na kojoj ne postoji infrastruktura, u gradu socijale smatra suludim. Kod glasanja za uvrštanje točke u dnevni red samo 16 vijećnika Skupštine podržalo je naš prijedlog. Ostatak vijećnika, mahom iz redova HDZ-a, pa čak i onih koji dolaze iz Petrinje svojim glasom protiv uvrštanja ove točke jasno su pokazali da su ništa drugo do poslušnika koji razmišljaju tuđom glavom.“

Dalje je nadodao da su predsjednica Skupštine i župan dijelili lekcije vijećnicima kao u vrtiću, te ih omalovažavali, a na kraju je naglasio: „Članovi Kluba vijećnika nisu protiv azila već protiv lokacije. Lokacije gdje nema infrastrukture, lokacije koja se nalazi u plavnom području, lokacije koja se nalazi na području jedinice lokalne samouprave koja ne može niti svojim građanima osigurati standard kakav građani imaju u drugim dijelovima Lijepe naše.“

Svjetlana Lazić nadovezala se na izlaganje kolege Školnekovića, te rekla da su na Gradskom vijeću Grada Petrinje, na sjednici održanoj 31. siječnja 2019. godine, uvrstili ovu točku izglasavanjem dopune dnevnog reda, iako ju predsjednica Gradskog vijeća, koja dolazi iz redova HDZ-a, nije uvrstila u redovni dnevni red. Na istoj sjednici se jednoglasno donio Zaključak protiv izgradnje Prihvatilišta za azilante na području Grada Petrinje. Složila se s Igorom Školnekovićem oko razloga protiv izgradnje azila na navedenoj lokaciji, te je dodala: „U našoj županiji već postoji jedno prihvatilište za tražitelje azila i očito je da HDZ-ova Vlada sa svima onima koji je podupiru smatra Sisačko-moslavačku županiju prostorom na koji treba staviti sve ono što u ostatku Hrvatske drugi ne žele.“

Vijećnica u Županijskoj skupštini, te predsjednica Kluba vijećnika SDP-SDA, Karmela Gajdek, osvrnula se na problematiku oko nabave uređaja za magnetsku rezonancu za županijsku bolnicu u Sisku koji bi sigurno podigao zdravstveni standard građana županije i omogućio im onu razinu zdravstvene usluge koja je u drugim županijskim bolnicama već normalna i uobičajena.

Župan se odlučio na fektanje i doslovno prošnju novca putem raznih aukcija i humanitarnih akcija, umjesto da je kao sedam drugih županija, odnosno županijskih bolnica, sredstva osigurao iz EU fondova. Rekla je da joj je žao što župan već godinu dana obmanjuje naše sugrađane jer je još u proljeće prošle godine tvrdio da uređaj samo što nije stigao u bolnicu. „U listopadu prošle godine, na 9. sjednici Županijske skupštine pitala sam ga kada uređaj stiže, tada mi je odgovorio da će do kraja godine (prošle) eventualno početkom ove godine uređaj biti instaliran u bolnici. Sada je ožujak, uređaja još nema i meni je žao što su naši građani zakinuti i obmanuti izjavama župana, a tvrdim da bi uređaj bio u bolnici da su se osigurala sredstva iz EU.“ Dodala je i da je zanimljivo kako se župan hvali da je u SIMORA-i zaposlio 50-tak mladih, stručnih ljudi, od kojih očito nitko ne zna da se uređaj može nabaviti fnanciranje kroz EU fondove.

Na kraju konferencije za novinare predsjednik Županijske organizacije Nikola Domitrović je izjavio kako SDP ne želi da građani ove županije budu građani drugog reda. „Mi smo jednakopravni građani u našoj državi i smatramo da se onaj tko obnaša dužnost župana treba i mora boriti za interese svojih građana, a ne za svoje osobne interese. U posljednje vrijeme vidimo da župan više radi na svojim interesima, a da su mu interesi građana u drugom planu. “Ukoliko ne zna kako riješiti probleme u županiji i kako povući novac iz fondova Europske unije u našu županiju, neka se makne i da prostora onima koji mogu, znaju i kojima je stalo do građana Sisačko-moslavačke županije.

foto: Radio Banovina