Domitrović upozorio na alarmantno stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji

Aktualno 18. listopada 2019

Predstavnici ujedinjene oporbe koja djeluje u Županijskoj skupštini Sisačko – moslavačke županije održali su u četvrtak 17. listopada 2019. godine konferenciju za novinare kako bi upozorili na alarmantno stanje u Županiji.

Iako oporbeni vijećnici aktivno sudjeluju u radu Županijske skupštine, te cijelo vrijeme upozoravaju na loše odluke županijske izvršne vlasti, predvođene HDZ-ovim županom Ivom Žinićem, vladajući se ne obaziru na to, te nastavljaju voditi Sisačko-moslavačku županiju na pogrešan i štetan način. Sve to dovodi do sve teže situacije u županiji pa i na vrlo izražene i opravdane sumnje u možebitni financijski kolaps Sisačko-moslavačke županije.

“Gospodarstvo naše županije je u teškoj situaciji, a prema saznanjima gubitak našeg gospodarstva mjeri se u stotinama milijuna kuna. Uloga županije i županijskih institucija u tom gubitku je značajna. Naša saznanja govore da Županija već duže vrijeme nije u stanju podmiriti svoje obaveze i polako potkrada gradove, općine i županijske institucije. Saznajemo da mnoga potraživanja gradova i općina iz obećanih kapitalnih pomoći nisu podmirena ni za prošlu godinu, a da ne govorimo za ovu godinu. Kasni plaćanje obaveza iz decentraliziranih sredstava, obveze prema domovima zdravlja ne plaćaju se više od godine dana, sportska zajednica više od 9 mjeseci čekala je svoja sredstva, a jedan cijeli proračun za poljoprivredu je zamračen kroz stalno odgađanje plaćanja. Radi se o milijunima kuna za koje su korisnici proračuna oštećeni”, istaknuo je Milan Brigljević iz MOST-a. Upozorio je na problem stanja svijesti vodstva Županije jer, kako je istaknuo, Župan i njegovi suradnici nisu svjesni situacije i dalje se zanose svemirskim tehnologijama i letom na Mars, a nemaju sredstava za podmiriti osnovne obveze i platiti dugove, ali kako oni žive u oblacima već duže vrijeme, onda nije ni čudno kako se ponašaju prema obavezama u Županiji.

Mijo Latin iz HSS-a upozorio je loše gospodarenje dostupnim sredstvima i maćehinski odnos prema poljoprivrednicima u našoj županiji. Nije mu logično da se izvršenje proračuna za poljoprivredu u Županiji na polugodišnjem izvršenju realiziralo u svega par postotaka i nekoliko desetaka tisuća kuna, dok se za troškove Ureda župana realiziralo u nekoliko milijuna kuna i skoro 100% od planiranog u tom razdoblju. Očito je da za neke ima novaca, a za neke ne. Upozorio je da takav način rada, kašnjenje u isplatama poticaja, kašnjenje u isplata predviđenih sredstava svaki danom gura položaj poljoprivrednika u našoj županiji u sve težu i težu situaciju i čini im se nenadoknadiva šteta. Koliko župan Žinić pozna način funkcioniranja županijskih ustanova i županijskog proračuna dovoljno govori njegova izjava sa zadnje Skupštine kada je rekao da će zabraniti doktorima da izdaju uputnice našim sugrađanima za bolnice u Zagrebu, već samo za bolnicu u Sisku. To je samo dokaz koliko se župan Žinić razumije u sustav i kako ga uopće može shvatiti te ne čudi što ne razumije ni koliko štetu čini poljoprivrednicima u našoj županiji s neisplatom poticaja i više mjesečnim kašnjenjem isplate dogovorenih obaveza.

Na prošloj sjednici Županijske skupštine bilo je nekoliko točaka dnevnog reda posvećeno zdravstvu u kojima su aktivni bili oporbeni vijećnici, posebno vijećnica Nikolina Pintar iz SDP-a i Petar Ćosić iz MOST-a, ali na neka pitanja nisu dobiveni cjeloviti odgovori pa se stječe dojam da županijska vlast od građana skriva važne informacije i ne nudi rješenja za izlaz iz katastrofalne financijske i organizacijske situacije u županijskom zdravstvu.

Petar Ćosić (MOST) na početku svog izlaganja naglasio je da je zdravstvo, koje je pred bankrotom, paradigma cjelokupnih odnosa u županiji. Oko 65% županijskog proračuna odlazi za zdravstvo koje je najveći potrošač javnog novca i ono predstavlja najveći fiskalni rizik u županiji. U cjelini gledano naše zdravstvo pati od velike neučinkovitosti i pred samim je kolapsom jer županija od svih funkcija koje ima, u ovom sektoru neuspješno politički kadrovira i netransparentno transferira državna sredstva. Izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova u vlasništvu županije za 2018. godinu pokazuju da 70% njih posluje s gubitkom, a skoro u istom postotku ima i nesrazmjerno veliki broj nezdravstvenih radnika, neke čak i 42%, što značajno opterećuje troškove poslovanja. Sama Opća bolnica Sisak u 2018. godini ostvarila je gubitak u iznosu od 27,5 milijuna kuna. Dom zdravlja Sisak i Dom zdravlja Petrinja posluju s gubitkom. Osim poslovanja s gubitkom, što s prenesenim manjkom od 78,8 milijuna kuna čini dug bolnice veći od 100 milijuna kuna, bolnica se dodatno kreditno dugoročno zadužuje! Ovakav način rada uvod je u kolaps županijskog zdravstvenog sustava koji će iduće godini završiti s neviđenim debaklom politike vladajućih kroz prekoračenje rokova radova Središnjeg bolničkog paviljona i značajnim povećanjem iznosa za radove što može iznositi i više od 150 milijuna kuna. Želimo pitati župana Žinića kako će sve ovo riješiti, a da ne dođe do potpunog sloma sustava te kako misli povećati gravitacijsko područje bolnice!? Ćosić je dodatno istaknuo da primarna zdravstvena zaštita stagnira i da je pred potpunim urušavanjem, a da županije nije uspjela povezati tri doma zdravlja (Sisak, Petrinja, Kutina) kako bi pokušala zaustaviti daljnje propadanja sustava. Podsjetio je da je u Dvoru na duže razdoblje prekinuto provođenje zdravstvene njege u kući, da je DZ Petrinja najavio skoro uidanje laboratorijske i rtg dijagnostike u Topuskom, čime će stanovnici Topusko, Gvozda i Gline ostati bez mogućnosti dijagnostičkih usluga. DZ Sisak je jedinu liječnicu u mobilnom palijativnom timu rasporedio na druge poslove zamjene u ordinacijama i time je ukinuo ovu važnu djelatnost.

Predsjednik SDP-a SMŽ Nikola Domitrović izrazio je zabrinutost zbog svega što su kolege prije njega iznijele, te zaključio da je svima jasno i da si iskreno moramo priznati da je stanje u Sisačko – moslavačkoj županiji katastrofalno.
“Naše je obaveza i dužnost, s obzirom da smo se odlučili baviti politikom, osim za govornicom u Skupštini i političkim radom u Skupštini, redovito i javno upozoravati na probleme koje ima naša Županija, ali i predlagati rješenja kako ih se može poboljšati. Konferencije za medije jedan su od načina kako možemo pokušati utjecati na odluke županijskog vodstva, kako bi se pronašlo rješenje i ubrzalo rješavanje problema naših sugrađana. Podsjetit ću da smo na jednoj od naših prethodnih konferencija upozorili na kašnjenje u isplati poticaja u to vrijeme više od godine dana, nakon čega je župan Žinić hitno naredio isplatu poticaja i sazvao konferenciju za medije kako bi rekao da su poticaji ipak isplaćeni. Ako je to način na koji mi možemo pomoći našim sugrađanima i potaknuti župana Žinića na pozitivno djelovanje i djelovanje u interesu naših građana radit ćemo konferencije za medije i za 7 dana i za 14 dana i za mjesec dana i koliko treba, ali šutjeti i mirno promatrati propadanje županije, to nećemo” – upozorio je predsjednik SDP SMŽ Nikola Domitrović.

“Sada je već svima jasno i sasvim je vidljivo da ovo županijsko vodstvo ne zna ili ne želi voditi županiju u interesu građana, već samo i isključivo u svom osobnom interesu. Ovakav način poslovanja s neisplatom dogovorenih sredstva uništava naše gospodarstvenike, uništava naše sportske i kulturne udruge, uništava sve ono što bi trebalo biti u jednom društvu. Župan možda nije svjestan da županijski proračun pune naši gospodarstvenici i poljoprivrednici. Možda nije svjestan da bolji život u našoj županiji čine sportske i kulturne udruge, a da ih on neisplatom predviđenih i dogovorenih sredstava uništava. Poštenije je reći da tih sredstava nema i da ih neće biti pa da se udruge na njih ne oslanjaju u dijelu redovnog poslovanja, nego im obećati pa ne isplatiti. Poljoprivrednici imaju trošak svog poslovanja na dnevnoj bazi i moraju ih redovito podmirivati jer inače neće biti proizvoda. Udruge imaju svoja natjecanja i aktivnosti tijekom cijele godine i imaju troškove kotizacija, sudaca, trenera, putovanja i drugo. Svi oni računaju na obećana sredstva na mjesečnoj bazi i na taj način planiraju rad i kad ne dobiju devet mjeseci ta sredstva u velikim su problemima. Poljoprivrednici se zadužuju kod ponuđača repromaterijala, udruge dobivaju kazne i suspenzije zbog neplaćanja obaveza i ne sudjeluju na planiranim aktivnostima. U konačnici dobijemo skuplji proizvod od poljoprivrednika, isključivanje iz natjecanja i padanja u niže rangove, neodržavanje manifestacija i slično. Ne župane, ne puni županijski proračun izbor za Miss Hrvatske na Lošinju! Ne puni županijski proračun odlazak na nogometne utakmice u Rusiju, Grčku, Slovačku ili gdje već! Ne puni županijski proračun nabava električnog automobila! Ne puni županijski proračun odlazak u bolnice u Zagreb i drugdje, jer u svojoj županiji nemamo adekvatnu zdravstvenu uslugu! Županijski proračun pune naši gospodarstvenici i poljoprivrednici! Našu županiju razvijaju udruge s područja naše županije, a neki drugi! Ako ne znate kako se radi i bori za interese naše županije, prepustite posao nekome drugome!
Ako ne znate ili ne želite zastupati interese naše županije, već samo svoje osobne i interese vaših stranačkih kolega maknite se i nemojte se više kandidirati! U županijskoj službi i upravi ima stručnih ljudi, koji znaju raditi svoj posao, ali ih vaše loše upravljanje uništava. Nekad ste župane bili glasni, na sva zvona ste vikali ja ću ovo, ja ću ono, a šta je danas župane? Zašto šutite o autocesti do Siska? Zašto šutite o privatizacije Petrokemije i propadanju Rafinerije? Zašto šutite kada se treba boriti za interese naših građana? Zašto ste se sakrili u neki zapećak u Saboru ili mišju rupu kada se donosila odluka o odlagalištu nukelarnog otpada na Trgovskoj gori? Čije interese štite? Nuklearke Krško ili interese građana Sisačko – moslavačke županije? Ako ne znate kako se to radi, maknite se!” – rekao je zaključno Domitrović.